انتشار کتاب واژهنامه توصیفی آواشناسی رایانشی عضو هیئت علمی دانشگاه جهرم

انتشار کتاب واژهنامه توصیفی آواشناسی رایانشی عضو هیئت علمی دانشگاه جهرم
واژهنامهی توصیفی آواشناسی رایانشی به همت دکتر رها زارعی فرد عضو هیئت علمی گروه زبانشناسی دانشگاه جهرم و دکتر محمدرضا فلاحتی قدیمی فومنی عضو هیئت علمی مرکز Iscمنتشر شد.
در معرفی این کتاب آمده است: زبانشناسی نیز از علومی است که در سده اخیر رشد و توسعه فراوانی یافت و مشتاقانی در سراسر جهان پیدا کرد و به همین دلیل برای استفاده نوآموزان، فرهنگ نامههای فراوانی در این رشته علمی تالیف شد. با توسعه رایانه در دهههای پایانی سده بیستم و اوایل سده بیست و یکم سبب شد که از میان شاخههای مختلف زبانشناسی، عدهای از رایانه برای توسعه و تدقیق این علم استفاده کنند و شاخه جدیدی در زبانشناسی ایجاد شود که به زبانشناسی رایانشی مشهور است. با توجه به نو بودن این رشته در جهان و نوپایی آن در ایران و آینده رو به رشد استفاده از رایانه در این علم همانند سایر علوم، ضرورت آشناسازی دانش پژوهان با این شاخه علمی زبانشناسی غیر قابل اجتناب است و دروازه مهم به این رشته علمی فرهنگنامه زبانشناسی رایانشی است. اولین تجربه تالیف چنین مجموعهای به ده سال قبل بر میگردد که با توجه به رشد سریع این شاخه علمی و علوم رایانه، اکنون جوابگوی همه نیازهای مخاطبان این رشته نیست. یکی از زیر شاخههای این رشته آواشناسی رایانشی است که در این زمینه تاکنون واژهنامهای تدوین نشده است، به همین دلیل مؤلفان با تجربه و مطالعهای که در این شاخه علمی داشتهاند برای رفع نیاز علاقهمندان این مجموعه را تألیف کردند
مدخلهای انگلیسی این کتاب طبق حروف الفبای انگلیسی با تلفظ به شیوه IPA که در اکثر جاها جایگاه تکیه اولیه و ثانویه هم مشخص شده است، معادل فارسی و توصیف آنها و ذکر منبع نیز گنجانده شده است. در جاهایی که نیاز به ارجاع به مدخل دیگری در این واژهنامه بوده است، به علاوه مدخلی که باید به آن رجوع شود، آمده است.
استفاده از این واژهنامه به عنوان یک ابزار کمک آموزشی نیز مفید است و خواننده را به مطالعه بیشتر در این زمینه سوق میدهد. مدخلها در چند زیرشاخه آواشناسی رایانشی طبقهبندی شده است. این زیر شاخهها از گروههای معتبر آواشناسی دانشگاههای معتبر مانند گروه آواشناسی رایانشی دانشگاه زارلند آلمان استخراج شدهاند. معمولاً اکثر تحقیقات در حوزه آواشناسی رایانشی حول تولید و درک گفتار، نواخت، آسیبشناسی صدا، تبدیل متن به گفتار، آواشناسی آزمایشگاهی و واج شناسی آزمایشگاهی است. علاوه بر این موارد واژگان حوزه عمومیتر مانند آواشناسی تولیدی نیز برای فهم بهتر مطالب در این واژهنامه گنجانده شده است.
نظر شما :