استخراج روغن خوراكي با ويژگي بي نظير در جهان

۱۷ شهریور ۱۳۹۷ | ۱۲:۴۸ کد : ۲۰۱ اخبار
تعداد بازدید:۱۳۹۱
معرفي دو روغن خوراكي بومي ايران با ويژگيهاي بي نظير در سطح جهان به نامهاي بنه و كلخونگ جهت استفاده صنعتي براي اولين بار در كشور
استخراج روغن خوراكي با ويژگي بي نظير در جهان
دكتر جواد توكلي عضو هيات علمي دانشگاه جهرم در گفتگو با روابط عمومي و امور بين الملل دانشگاه از« معرفي دو روغن خوراكي بومي ايران با ويژگيهاي بي نظير در سطح جهان به نامهاي بنه و كلخونگ جهت استفاده صنعتي» براي اولين بار در كشور خبر داد.
عضو هيات علمي دانشگاه جهرم با اشاره به اينكه روغنهاي خوراكي بخش بسيار مهمي از نيازهاي روزانه غذايي انسانها را تشكيل مي دهند و نقش موثري در سلامت انسان هاايفا مي كند افزود: مصرف سرانه روغنهاي خوراكي در ايران 20كيلوگرم به ازاي هر نفر مي باشد كه ايراني ها8 كيلوگرم از مصرف سرانه جهاني آن بيشتر مصرف مي كنندبه همين دليل، مصرف روغنهاي خوراكي بر سلامت ايرانيان بيشتر از ديگر نقاط جهان تاثيرگذار است.
جواد توكلي با بيان اينكه90 درصد روغنهاي مصرف شده در ايران از خارج تامين مي شوند ابراز داشت كه اين نوع روغن ها به دليل فاصله طولاني انتقال تا ايران، معمولا داراي ارزش تغذيه اي مناسب و كيفيت مطلوب نيستند و در نتيجه باعث بيماريهايي همچون سرطان و بيماري هاي قلبي و عروقي مي شوند.
ايشان به دو مشكل اساسي در روغن هاي وارداتي اشاره و افزود: واردات روغنهاي خوراكي دو مشكل بزرگ را براي مردم ايران به دنبال دارد و اول اينكه به دليل طي مسافت طولاني انتقال به ايران و با توجه به شرايط نگهداري نامناسب آنها دچار پديده اكسايش مي شوند كه اين امر در نهايت منجر به بيماري هاي قلبي- عروقي و سرطان مي شود و دوم اينكه در سال قبل حدود 4 ميليارد دلار ارز از كشور به خاطر واردات روغنهاي خوراكي خارج شد كه با توجه به افزايش قيمت دلار قطعا اين ميزان ارز،امروزه به 10 ميليارددلار نيز مي رسد.
عضو هيات علمي دانشگاه جهرم با اشاره به وضعيت موجود كشور بيان داشت:با توجه به شرايط تحريم و حركت به سوي اقتصاد مقاومتي ما را بر آن آمديم تا با استفاده از منابع بومي خدادادي براي اولين بار روغن ميوه درختان بنه و كلخونگ (از گونه هاي پسته در ايران كه به صورت وحشي رشد مي كنند) به عنوان روغنهايي با ارزش تغذيه اي و پايداري اكسايشي بسيار بالا جهت استفاده گسترده در صنعت روغن معرفي كنيم كه از اين دستاورد تحقيقاتي و پژوهشي نيز مي توان حتي به عنوان يكي از آنتي اكسيدان هاي طبيعي در روغن هاي ديگر مورد استفاده قرار دهيم.
دكتر توكلي ادامه داد كه تحقيقات اوليه در مورد بنه و كلخونگ نشان مي دهد كه ميزان بازدهي روغن آنها بين 40 تا 45 درصد است كه در مقايسه با روغنهاي خوراكي رايج مثل سويا، آفتابگردان و كلزا مقدار بسيار بالايي مي باشد و ساختارشيميايي اين دو روغن نيز نشان داد كه داراي درصد بسيار بالايي از اسيدهاي چرب غير اشباع مي باشد و حاوي مقدار زيادي تركيبات آنتي اكسيداني هست.
اين پژوهشگر برتر گفت: با انجام تحقيقات مختلف مشخص شد كه روغن بنه و كلخونگ داراي پايداري اكسايشي بسيار بالا نسبت به روغنهايي مثل روغن پسته خندان و روغنهاي زيتون، كنجد، سبوس برنج و كلزا هستند و اهميت اين نتايج زماني مشخص مي شود كه امروزه روغن پسته خندان و كره حاصل از آن به عنوان يكي از گرانترين فراورده هاي روغني در سطح جهان شناخته شده است و طرفداران زيادي در كشورهاي پيشرفته دارد و همچنين روغنهاي زيتون، كنجد، سبوس برنج و كلزا به عنوان روغنهاي با پايداري اكسايشي بالا معروف هستد.
عضو هيات علمي دانشگاه جهرم در پايان با ذكر اينكه اگر مسئولين مربوطه در كشور، از اين دستاورد پژوهشي حمايت كنند، قطعا با وجود نزديك به 100 ميليون اصله درخت بنه و كلخونگ در ايران به صورت وحشي و تلاش براي تبديل كردن اين درختان به صورت باغي و كشت انبوه در يك برنامه مدون و مشخص، مي توان علاوه بر رفع نياز داخل، به يكي از بزرگترين صادركنندگان روغن در منطقه تبديل شد. امري كه نمونه مشابه آن در كشور مالزي صورت گرفت و امروزه روغن پالم به عنوان يكي از روغنهاي با توليد فراوان در جهان شناخته مي شود كه از نظر ارزش تغذيه اي و پايداري اكسايشي به هيج وجه قابل مقايسه با روغنهاي بنه و كلخونگ نيست.
 
 

نظر شما :