گروه آموزشی مهندسی کشاورزی علوم و صنایع غذایی


مقدمه و معرفی رشته:
یکی از معضلات روز کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، حجم بالای ضایعات بخش کشاورزی و نیز عدم استفاده بهینه از فرآورده های جانبی این بخش است. دانش و فناوری تبدیل مواد اولیه کشاورزی، دامی و دریایی به محصولاتی با ارزش افزوده بالا و نیز قابلیت نگهداری و بسته بندی آن ها برای نگهداری در شرایط مختلف موضوع فعالیت رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی می باشد. همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص و محقق با توانایی‌های مدیریتی و راهبردی و تحقیقاتی در زمینه های فوق از دیگر مأموریت‌های این رشته دانشگاهی است. فعالیت این رشته در مقطع کارشناسی در یک گرایش و به صورت جامع می باشد و در مقطع کارشناسی ارشد، رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی دارای 4 گرایش مختلف است که شامل صنایع غذایی (مهندسی صنایع غذایی)، شیمی مواد غذایی، فناوری مواد غذایی و زیست فناوری مواد غذایی می باشد.

اهداف آموزشی و اشتغال به کار فارغ التحصیلان
هدف آموزشی: از نظر آموزشی حاصل 4 سال تحصیل در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی پرورش کارشناسان خبره در حوزه صنعت غذا می باشد که می توانند به عنوان کارشناس تولید، کارشناس آزمایشگاه، کارشناس کنترل کیفیت و مسئول فنی در کارخانه های مواد غذایی فعالیت نمایند. کلیه کارخانجات فعال در زمینه مواد غذایی برای دریافت پروانه مسئول فنی باید فرد تحصیل کرده در این رشته را به عنوان مسئول فنی به نهاد های نظارتی شامل اداره کل نظارت بر مواد غذایی وابسته به معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی معرفی نمایند تا پس از تأیید صلاحیت ایشان در یک کمیته تخصصی پروانه مورد نیاز صادر شود. بر اساس قانون، مسؤول فنی موظف است بر تمام مراحل تولید، از تهیه مواد اولیه تا بسته بندی و توزیع یک کالا نظارت داشته باشد. همچنین تمام واردات مواد غذایی باید با نظر مسؤول فنی و تأیید اداره کل نظارت انجام شود. از همین رو فارغ التحصیلان علوم و صنایع غذایی بهترین افراد برای پذیرش چنین مسؤولیتی هستند. به دلیل ماهیت آزمایشگاهی بسیاری دروس این رشته در مقطع کارشناسی، تمامی فارغ التحصیلان صنایع غذایی در دوره تحصیل خود به صورت عملی با تمامی آزمایشهای تجزیه و کنترل کیفی مواد غذایی آشنا میشوند و لذا میتوانند به عنوان مدیر یا کارشناس آزمایشگاه در کارخانجات مواد غذایی فعالیت نمایند.
هدف پژوهشی:
پژوهش در حوزه صنعت غذا بسیار گسترده می باشد و از همین رو دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد این رشته می توانند بر اساس علاقه در حوزه های مختلف مواد غذایی پژوهش و تحقیق نمایند. دانشجویان گرایش فناوری مواد غذایی میتوانند در زمینه تبدیل مواد اولیه کشاورزی، دامی و دریایی به محصولاتی با ارزش افزوده ی بالا و نیز قابلیت نگهداری و بسته بندی آن ها برای نگهداری در شرایط مختلف و همچنین به صورت تخصصی در حوزه های محصولات لبنی، محصولات غله ای و نانوایی، محصولات گوشتی، محصولات قندی، روغن های خوراکی و صنایع کنسروی و بسته بندی پژوهش نموده و با ارائه فرمولاسیون های جدید و استفاده از مواد جدید موجب افزایش ارزش افزوده این محصولات شوند. از اهداف پژوهشی این رشته میتوان به تحقیق در زمینه استفاده از فناوری های نوین همچون امواج گاما، امواج فراصوت، امواج مایکروویو، فرایندهای فشار بالا و اهمیک در تولید مواد غذایی سالم جهت کاهش ضایعات و همچنین کاهش انرژی مصرفی اشاره نمود. 
هدف کاربردی:
پرورش نیروی انسانی کاردان بر مبنای استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی جهت آموزش عملی کلیه روش های آزمون تجزیه مواد غذایی و همچنین ارتباط مداوم با صنایع غذایی از طریق برگزاری بازدید های مداوم در طول سال تحصیلی از کارخانجات مواد غذایی جهت آشنایی هرچه بیشتر این دانشجویان با فرایند تولید مواد غذایی سالم به صورت صنعتی.